marți, 26 aprilie 2011

Changeling (2008)

Changeling (2008)
Drama, Mister, biografie, crima dragan andreea December 1st. 2008, 7:36pm

Changeling

Actiunea filmului este plasata la sfarsitul anilor ‘20, mijlocul anilor ‘30 intr-un Los Angeles corupt si este bazata pe o poveste reala.

Christine Collins, in interpretarea Angelinei Jolie, este o femeie singura a carei viata este compusa in principal de cresterea baiatului sau de 9 ani si slujba intr-un centru de telefoane unde detine un post important, in ciuda perioadei si a faptului ca femeile nu lucrau in astfel de pozitii.Intr-o zi tocmai slujba este cea care o impiedica sa-si petreaca ziua libera cu fiul sau, aceasta fiind nevoita sa plece de acasa, pentru ca atunci cand se intoarce, sa descopere cu disperare ca Walter, fiul sau a disparut. Anunta politia locala, foarte corupta si nu prea competenta, care dupa cateva saptamani ii aduce un baiat acasa, care este oricine altcineva, dar nu copilul ei. Desi sustine in nenumarate ori si cu insistenta ca s-a produs o eroare, nu este ascultata si in incercarea de a-si pastra reputatia cat mai putin patata, autoritatile nu admit ca au gresit, asa ca baiatul ramane in ingrijirea acesteia. Acesta este momentul cand Christine realizeaza ca nu-si poate gasi fiul cu ajutorul lor si incearca sa faca dreptate singura. Actiunea se continua apoi de-a lungul catorva ani in care femeia duce singura o cautare asidua a copilului.

Firul actiunii este complex, cu multe schimbari de situatie, drept pentru care lungimea filmului trece cu usurinta de doua ore, fapt ce il poate face pe alocuri obositor. Cu toate acestea, perioada istorica aduce o frumusete specifica, iar anumite chestiuni ce tin de regie confera o imagine puternica si sincera ce accentueaza trairile personajelor si intensifica sentimentele exprimate. In suportul acestei afirmatii putem exemplifica numeroasele cadre stranse si contrastul clar-obscur evident in multe dintre momentele cheie.

Temele predominante din “Changeling” sunt ignorarea si indiferenta fata de femei si nevoile lor in acel context social si temporal, dar si politia locala corupta, filmul putand fi simplu tradus printr-o lupta dintre bine si rau si cautarea dreptatii, totul presarat cu trairi intense.

“Changeling”, in regia lui Clint Eastwood, este emotionant, desi consider ca nu are o remanenta foarte puternica, efectul fiind mai mult unul de moment. Si totusi jocul actoricesc al unora dintre actori este puternic si in unele cazuri pregnant.


VZIONARE ONLINE



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu